Odpowiedź:
yyyymmm myślę że to się nada:Należy wyróżnić 3 kryteria, ze względu na które można dzielić lipidy. Pierwsze z nich to budowa chemiczna, gdzie wyróżniamy lipidy proste oraz złożone. Lipidy proste to zwyczajnie estry alkoholi i kwasów tłuszczowych, natomiast złożone zawierają także cząsteczkę substancji innego pochodzenia, np. cząsteczkę białka lub cukru. Kolejne kryterium to pochodzenie – to mogą być tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Lipidy roślinne wykorzystuje się jako składnik pożywienia, ale też element ceniony w kosmetyce. Lipidy należące do tej grupy pozyskuje się m.in. z pestek słonecznika, oliwek czy kukurydzy. Lipidy zwierzęce natomiast pozyskuje się z tkanek podskórnych zwierząt – przykładem może być tran, smalec lub słonina. Ostatnie kryterium podziału to stan skupienia – lipidy mogą być stałe lub ciekłe. Tłuszcze stałe to głównie te pochodzenia zwierzęcego, ciekłe – roślinnego.
Autor:
garfieldmjwc
Oceń odpowiedź:
10