Porównaj budowę lipidów prostych i złożonych.​

Odpowiedzi 1

Odpowiedź:

yyyymmm myślę że to się nada:Należy wyróżnić 3 kryteria, ze względu na które można dzielić lipidy. Pierwsze z nich to budowa chemiczna, gdzie wyróżniamy lipidy proste oraz złożone. Lipidy proste to zwyczajnie estry alkoholi i kwasów tłuszczowych, natomiast złożone zawierają także cząsteczkę substancji innego pochodzenia, np. cząsteczkę białka lub cukru. Kolejne kryterium to pochodzenie – to mogą być tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Lipidy roślinne wykorzystuje się jako składnik pożywienia, ale też element ceniony w kosmetyce. Lipidy należące do tej grupy pozyskuje się m.in. z pestek słonecznika, oliwek czy kukurydzy. Lipidy zwierzęce natomiast pozyskuje się z tkanek podskórnych zwierząt – przykładem może być tran, smalec lub słonina. Ostatnie kryterium podziału to stan skupienia – lipidy mogą być stałe lub ciekłe. Tłuszcze stałe to głównie te pochodzenia zwierzęcego, ciekłe – roślinnego.

Znasz odpowiedź? Dodaj ją tutaj!

Can't find the answer?

Zaloguj się z Google

lub

Zapomniałeś(aś) hasła?

Nie mam jeszcze konta, ale chcę je założyć Zarejestruj się

Wybierz język i region
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years