Podkreśl na zielono fragmenty tekstu opisujące reakcję chemiczną, a na niebiesko - opisujące zjawisko fizyczne. Ciasto jogurtowo-truskawkowe z pierzynką z karmelu a) biszkopt Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka z 6 jaj ubij na sztywno, następnie dodawaj po 1 łyżce cukru (razem 1 szklankę), cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując, dodawaj stopniowo wszystkie pozostałe żółtka. Całość ubijaj jeszcze przez 5–10 minut, aż piana będzie puszysta. Dodawaj przesianą mąkę pszenną (2 szklanki) razem z mąką ziemniaczaną (0,5 szklanki), za każdym razem miksuj krótko na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Piecz przez około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj 15 minut, by je przestudzić. Pokrój ciasto na 3 krążki. b) masa jogurtowo-truskawkowa Zmiksuj 250 g świeżych truskawek i pół szklanki cukru. Zagotuj jedna szklankę wody, rozpuść w gorącej wodzie 2 łyżeczki żelatyny. Następnie połącz koktajl z truskawek z rozpuszczoną żelatyną. Ostudź całość. Jogurt dokładnie zmiksuj z ostudzoną galaretką. Gęstniejącą masę wylej na biszkopt. Truskawki umyj i odsącz na sitku, wyłóż na masę jogurtową. c) karmel Do garnka wsyp dowolną ilość cukru - tyle, ile karmelu będziesz potrzebować. Ogrzewaj naczynie na średniej wielkości płomieniu. Gdy cały cukier się stopi, włóż naczynie z karmelem do zimnej wody, aby zatrzymać proces karmelizacji. Do gotowego karmelu możesz dodać dla smaku łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny. Truskawki polej płynnym karmelem. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce.

question img

Odpowiedzi 1

zjawiska fizyczne

reakcje chemiczne

Ciasto jogurtowo-truskawkowe z pierzynką z karmelu

a) biszkopt

Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, jej dno wyłóż papierem

do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka z 6 jaj ubij na sztywno,

następnie dodawaj po 1 łyżce cukru (razem 1 szklankę), cały czas dokładnie

ubijając. Wciąż miksując, dodawaj stopniowo wszystkie pozostałe żółtka.

Całość ubijaj jeszcze przez 5–10 minut, aż piana będzie puszysta.

Dodawaj przesianą mąkę pszenną (2 szklanki) razem z mąką ziemniaczaną

(0,5 szklanki), za każdym razem miksuj krótko na małych obrotach,

do połączenia się składników w jednolitą masę. Piecz przez około 40 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj 15 minut, by je przestudzić.

Pokrój ciasto na 3 krążki.

b) masa jogurtowo-truskawkowa

Zmiksuj 250 g świeżych truskawek i pół szklanki cukru. Zagotuj jedna

szklankę wody, rozpuść w gorącej wodzie 2 łyżeczki żelatyny. Następnie

połącz koktajl z truskawek z rozpuszczoną żelatyną. Ostudź całość. Jogurt

dokładnie zmiksuj z ostudzoną galaretką. Gęstniejącą masę wylej na

biszkopt. Truskawki umyj i odsącz na sitku, wyłóż na masę jogurtową.

c) karmel

Do garnka wsyp dowolną ilość cukru - tyle, ile karmelu będziesz

potrzebować. Ogrzewaj naczynie na średniej wielkości płomieniu. Gdy cały  cukier się stopi, włóż naczynie z karmelem do zimnej wody, aby zatrzymać  proces karmelizacji. Do gotowego karmelu możesz dodać dla smaku  łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny. Truskawki polej płynnym  karmelem. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce.

Znasz odpowiedź? Dodaj ją tutaj!

Can't find the answer?

Zaloguj się z Google

lub

Zapomniałeś(aś) hasła?

Nie mam jeszcze konta, ale chcę je założyć Zarejestruj się

Wybierz język i region
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years