Temat:
ChemiaAutor:
vaughnbeanUtworzono:
1 rok temuzjawiska fizyczne
reakcje chemiczne
Ciasto jogurtowo-truskawkowe z pierzynką z karmelu
a) biszkopt
Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, jej dno wyłóż papierem
do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Białka z 6 jaj ubij na sztywno,
następnie dodawaj po 1 łyżce cukru (razem 1 szklankę), cały czas dokładnie
ubijając. Wciąż miksując, dodawaj stopniowo wszystkie pozostałe żółtka.
Całość ubijaj jeszcze przez 5–10 minut, aż piana będzie puszysta.
Dodawaj przesianą mąkę pszenną (2 szklanki) razem z mąką ziemniaczaną
(0,5 szklanki), za każdym razem miksuj krótko na małych obrotach,
do połączenia się składników w jednolitą masę. Piecz przez około 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj 15 minut, by je przestudzić.
Pokrój ciasto na 3 krążki.
b) masa jogurtowo-truskawkowa
Zmiksuj 250 g świeżych truskawek i pół szklanki cukru. Zagotuj jedna
szklankę wody, rozpuść w gorącej wodzie 2 łyżeczki żelatyny. Następnie
połącz koktajl z truskawek z rozpuszczoną żelatyną. Ostudź całość. Jogurt
dokładnie zmiksuj z ostudzoną galaretką. Gęstniejącą masę wylej na
biszkopt. Truskawki umyj i odsącz na sitku, wyłóż na masę jogurtową.
c) karmel
Do garnka wsyp dowolną ilość cukru - tyle, ile karmelu będziesz
potrzebować. Ogrzewaj naczynie na średniej wielkości płomieniu. Gdy cały cukier się stopi, włóż naczynie z karmelem do zimnej wody, aby zatrzymać proces karmelizacji. Do gotowego karmelu możesz dodać dla smaku łyżeczkę masła lub parę kropel soku z cytryny. Truskawki polej płynnym karmelem. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce.
Autor:
astronelson
Oceń odpowiedź:
10