Zadanie 1
Wodorotlenek sodu:
właściwości:
-substancja stała
-higroskopijne
-żrące
-białe
-dobrze rozpuszczają się w wodzie
zastosowanie:
-produkcja papieru
-produkcja mydeł, środków piorących, kosmetyków do pielęgnacji włosów i paznokci
-podstawowy surowiec do produkcji szkła wodnego
-wykorzystywany do produkcji włókien sztucznych
Wodorotlenek potasu:
właściwości:
-substancja stała
-higroskopijne
-żrące
-białe
-dobrze rozpuszczają się w wodzie
zastosowanie:
-produkcja kakao, wyrobów kakaowych i czekoladowych
-produkcja baterii niklowo-kadmowych (w telefonach MP3)
-produkcja mydła w płynie i kosmetyków myjących
Wodorotlenek wapnia:
właściwości:
-substancja stała
-biały
-trudno rozpuszcza się w wodzie
-żrący
zastosowanie:
-do oczyszczania soku buraczanego
-do produkcji przetworów oraz karmy dla zwierząt
-do usuwania włosia ze skór podczas ich wyprawiania
-składnik zaprawy wapiennej (zaprawy murarskiej)
Wodorotlenek magnezu
właściwości:
-substancja stała
-biała barwa
-bardzo słabo rozpuszczalna w wodzie
-nie jest żrący
zastosowanie:
-do produkcji preparatów kosmetycznych np. pasty do zębów
-w medycynie jako tzw. mleko magnezjowe (zawiesina wodorotlenku magnezu w wodzie)
-proces rafinacji cukru
-w niewielkich ilościach stosowany w wyrobach kakaowych i czekoladowych
Zadanie 2
AgOH
CuOH
Cu(OH)2
Al(OH)3
Fe(OH)2
Fe(OH)3
Cr(OH)3
Cr(OH)5
wzory strukturalne w załączniku