Na rolnictwo Afryki wpływa wiele czynników zarówno przyrodniczych jak i poza przyrodniczych. Na tym kontynencie rolnictwo nie jest bardzo rozwinięte. Problemy polityczne i przyrodnicze nie ułatwiają polepszenia się tego stanu.
Problemy przyrodnicze dla rozwoju rolnictwa w Afryce:
- Trudny klimat - gorący i suchy lub gorący i bardzo wilgotny. W obu przypadkach uprawa roślin jest utrudniona, a w części regionów wręcz niemożliwa.
- Mało żyzne gleby - wyjątkiem są mady w delcie Nilu.
- Deficyt wody - niektóre obszary w Afryce nie nadają się do uprawy z powodu braku deszczów, rzek i większych jezior.
- Klęski żywiołowe - zwłaszcza katastrofalne susze (np. na obszarze Sahelu).
Czynniki pozaprzyrodnicze wpływające na rozwój rolnictwa w Afryce:
- Częste konflikty zbrojne - powodują one niestabilność polityczną utrudniającą wprowadzania reform.
- Niski poziom kultury rolnej - czyli wiedzy i umiejętności rolników.
- Brak pieniędzy na inwestycje - powoduje to małą ilość odpowiedniego sprzętu
- Duże rozdrobnienie ziemi - mało gospodarstw rolnych nastawionych na sprzedaż zebranych plonów
W Afryce występują dwa typy rolnictwa: plantacyjne i żarowo-odłogowe.
Rolnictwo żarowo-odłogowe polega na wypalaniu fragmentów lasu lub sawanny w celu uzyskania gruntów pod uprawę. Uzyskuje się w ten sposób niewielkie pola na których zasiewane są jednoroczne rośliny uprawne. Takie gleby po kilku latach tracą swoją żyzność, a rolnicy wypalają kolejne fragmenty lasu pod dalszą uprawę. Ten typ rolnictwa służy do produkcji żywności głównie na własne potrzeby.
Rolnictwo plantacyjne jest wyspecjalizowane do produkcji żywności przeznaczonej na sprzedaż. Polega ona na prowadzeniu plantacji odznaczających się monokulturą upraw (wieloletnią uprawę tego samego rodzaju rośliny na danym obszarze). Na takich terenach uzyskuje się wysoką wydajność produkcji, ale wymaga to dużych nakładów finansowych.