Element oznaczony literą R, czyli podstawnik, decyduje o właściwościach białka. Tymi podstawnikami mogą być:
- grupa karboksylowa
- grupa aminowa
- łańcuch węglowy
- siarka
- pierścień aromatyczny
Podstawniki te decydują o tym, czy dany aminokwas ma charakter zasadowy, kwasowy czy obojętny.
AMINOKWASY
Aminokwasy są to związki organiczne, składające się z grupy aminowej i grupy karboksylowej połączonych centralnym atomem węgla. Są one niezwykle ważnymi dla orgniazmów żywych związkami, ponieważ budują białka.
Najważniejszymi aminokwasami, z których zbudowane są białka, jest 20 aminokwasów białkowych. Są to:
- glicyna
- alanina
- walina
- leucyna
- izoleucyna
- prolina
- seryna
- treonina
- cysteina
- metionina
- fenyloalanina
- tyrozyna
- tryptofan
- kwas asparaginowy
- asparagina
- kwas glutaminowy
- glutamina
- lizyna
- arginina
- histydyna
Część z tych aminokwasów jest egzogenna, co znaczy, że organizm nie jest w stanie ich wytworzyć i muszą być dostarczane w pożywieniu. Inną grupą aminokwasów są aminokwasy endogenne - wytwarzane przez organizm.