Odpowiedź:
Glukoza jest białym, krystalicznym ciałem stałym o słodkim smaku. Dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz kwasie octowym; jest trudno rozpuszczalna w metanolu i etanolu. Ma odczyn obojętny – nie zmienia pH roztworu.
Glukoza jest potrzebna, by narządy mogły poprawnie funkcjonować, ponieważ:
-stanowi źródło energii w tkankach. To jedyne źródło energii dla mózgu i układu nerwowego,
-odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu,
-jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu komórkowego,
-reguluje przemianę tłuszczową,
-przyspiesza gojenie ran,
-wpływa na gospodarkę węglowodanową
Glicerol ( gliceryna) należy do alkoholowych związków organicznych. Przyjmuje postać lepkiej, gęstej cieczy o barwie przezroczystej. Ciecz charakteryzuje się dużą higroskopijnością (czyli zdolnością pochłaniania wody). Substancja jest rozpuszczalna w wodzie, glikolu propylenowym i alkoholu
Glicerol obniża punkt zamarzania i przechładzania płynów ustrojowych w fizjologii zwierząt, zwiększając tolerancję na chłód, zamarzanie oraz przebywania w chłodzie.