Odpowiedź:
NaCl - nazwa chemiczna : chlorek sodu , nazwa zwyczajowa : sól kuchenna .Zastosowanie : -jest używana bardzo często w kuchni, np. do przyprawiania potraw i konserwowanie żywności, stąd nazwa - sól kuchenna;
-w zimie używa się jej do posypywanie jezdni w celu uniknięcia oblodzenia, ponieważ dodanie soli do wody powoduje obniżenie jej temperatury krzepnięcia;
-zastosowanie znajduje również w przemyśle garbarskim i szklarskim;
jako substrat do otrzymywania innych związków sodu;
-kąpiel w morzu może mieć działanie lecznicze, w przypadku dużego stężenia soli w wodzie morskiej;
-jest ona również potrzebna do życia - każdy człowiek potrzebuje jej 5 gr. dziennie (kromka chleba), jednak nadmierne stosowanie prowadzi do chorób nerek.
NaNO₃ - n.chemiczna - azotan sodu , nazwa zwyczajowa : saletra sodowa, saletra chilijska.
Zastosowanie:
• Konserwant żywności
• nawóz
Mam nadzieję, że pomogłam i liczę na naj