Dlaczego galaretka zastygła, jeżeli dodaliśmy do niej sparzonego ananasa? Dlaczego galaretka nie zastygła, jeżeli dodaliśmy świeżego ananasa?​

Odpowiedzi 1

Wyjaśnienie:

Jeżeli kiwi lub ananasa ,oczywiscie świeże,zalejemy galaretką, to galaretka pozostanie płynna i nie stężeje. Galaretka zawiera białko.Dzieje się tak ponieważ i kiwi i ananas zawierają enzymy proteolityczne, które powodują rozkładanie białka.

Żeby galaretka stężała,kiwi i ananasa trzeba krótko obgotować we wrzątku lub sparzyć gorącą wodą. Powoduje to,że enzymy stają die nieaktywne.

Aby galaretka tężała możemy użyć owoców z puszki, a jeśli zależy nam na swiezych to zamiast galaretki na bazie żelatyny możemy użyć galaretki ze środkiem żelującym agar , który jest wytwarzany z krasnorostów. Agar jest cukrem, a nie białkiem jak żelatyna,więc tezeje.

Znasz odpowiedź? Dodaj ją tutaj!

Can't find the answer?

Zaloguj się z Google

lub

Zapomniałeś(aś) hasła?

Nie mam jeszcze konta, ale chcę je założyć Zarejestruj się

Wybierz język i region
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years