Jak rozdzielić wodę z kaszą i cukrem? (dość dokładnie opisane) ​

Odpowiedzi 2

Odpowiedź:

Aby rozdzielić wodę z kaszą wystarczy zwykłe sitko albo ścierka, kasza zostanie w sitku a woda przez odtwory wyleci. Żeby rozdzielić cukier od wody wystarczy wodę z cukrem wlać do naczynia szklanego najlepiej przezroczystego, wsadzić sznurek z patykiem tak aby końcówka sznurka była zanurzona w wodzie i postawić np. na parapecie po jakimś czasie woda wyparuje a cukier zostanie na sznurku.

Odpowiedź:

1, trzeba dokładnie tę mieszaninę zamieszać ,tak żeby cukier rozpuscił sie całkowicie w wodzie

2. przesaczyć ten roztwór przez sączek albo sito o małych oczkach/zależy od wielkości ziaren kaszy/ lub zlać ciecz znad osadu kaszy ,która opadnie  na dnio naczynia --w ten sposob otrzymalismy kaszę

3. teraz trzeba rozdzielic wode od cukru:czyli odparowac wode z cukrem.Jesli mamy otrzymać z powrotem wodę to musimy przeprowadzic destylację ,podczas ktorej para wodna po skropleniu bedzie na powrót cieczą

4. jesli nie musimy mieć wody to gotujemy wodę z cukrem tak długo ,aż cała woda odparuje a na dnie i ściankach naczynia zostanie cukier

Znasz odpowiedź? Dodaj ją tutaj!

Can't find the answer?

Zaloguj się z Google

lub

Zapomniałeś(aś) hasła?

Nie mam jeszcze konta, ale chcę je założyć Zarejestruj się

Wybierz język i region
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years