Do przygotowania 21 babeczek należy użyć:
- 350 g masła,
- 560 g czekolady,
- 7 jajek,
- 490 g cukru,
- 1,75 łyżeczki ekstraktu,
- 280 g mąki.
W jaki sposób uzyskano ilości poszczególnych składników?Do rozwiązania zadania będziemy wykorzystywać proporcje.
Krok 1
Mamy 200 g masła. Możemy zapisać:
200 g - 12 babeczek
x g - 21 babeczek
Mnożymy na krzyż:
200 · 21 = 12 · x
12x = 4200
x = 350 (g)
Potrzeba 350 g masła.
Krok 2
Mamy 320 g czekolady. Możemy zapisać:
320 g - 12 babeczek
x g - 21 babeczek
Mnożymy na krzyż:
320 · 21 = 12 · x
12x = 6720
x = 560 (g)
Potrzeba 560 g czekolady.
Krok 3
Mamy 4 jajka. Możemy zapisać:
4 sztuki - 12 babeczek
x sztuk - 21 babeczek
Mnożymy na krzyż:
4 · 21 = 12 · x
12x = 84
x = 7
Potrzeba 7 jajek.
Krok 4
Mamy 280 g cukru. Możemy zapisać:
280 g - 12 babeczek
x g - 21 babeczek
Mnożymy na krzyż:
280 · 21 = 12 · x
12x = 5880
x = 490 (g)
Potrzeba 490 g cukru.
Krok 5
Mamy 1 łyżeczkę ekstraktu. Możemy zapisać:
1 łyżeczka - 12 babeczek
x łyżeczek - 21 babeczek
Mnożymy na krzyż:
1 · 21 = 12 · x
12x = 21
x = 1,75
Potrzeba 1,75 łyżeczki ekstraktu.
Krok 6
Mamy 160 g mąki. Możemy zapisać:
160 g - 12 babeczek
x g - 21 babeczek
Mnożymy na krzyż:
160 · 21 = 12 · x
12x = 3360
x = 280 (g)
Potrzeba 280 g mąki.
#SPJ3