Zadanie 4. Wyjaśnij na podstawie tekstu źródłowego, dlaczego uprawy kukurydzy oraz ziemniaków upowszechniły się w Europie dopiero w XVIII i XIX w. Oceń znaczenie upowszechniania się nowych upraw. [...] wydaje się mało prawdopodobne, by kukurydza mogła się wydostać ze swego amerykańskiego więzienia przed wyprawą Kolumba, który przywiózł jej ziarna za pierwszym swoim powrotem do Europy w 1493 r. [...] Karierę robiła powoli, a pierwsze prawdziwe sukcesy odniosła dopiero w XVIII w. (...) Chłopi musieli przyzwyczaić się do nowej rośliny, nauczyć się jej spożytkowania, a przede wszystkim jeść ją. [...] Historia upowszechnienia się ziemniaków w Starym świecie niezupełnie przypomina historię kukurydzy: przyjmowały się równie powoli , ale bynajmniej nie wszędzie. Nie przyjęły ich ani Chiny, ani Japonia, ani Indie, ani kraje muzułmańskie. Karierę zrobiły w Ameryce, zajęły bowiem cały Nowy Świat, a przede wszystkim w Europie. [...] Wzrost demograficzny w Europie zaczął się, zanim jeszcze nowa uprawa mogła wywołać jakieś skutki; w roku 1764 doradca króla Polski oświadcza: „Chciałbym wprowadzić [...] prawie nieznaną u nas uprawę kartofli"; w roku 1790 jedynie osadnicy niemieccy uprawiają kartofle wokół Petersburga. [...] Istotnie, uprawa bulwy konkurującej z chlebem wszędzie napotyka opór. Mówi się o kartoflach, że ich spożywanie „szerzy trąd" i powoduje wzdęcie [...]. Łatwo i szybko przyjmuje się kartofel tam, gdzie sytuacja jest dramatyczna i nad ludnością wisi groźba głodu, jak w Irlandii – a ten sam kawałek ziemi, który wyżywi a​

Odpowiedzi 1

Uprawy kukurydzy i ziemniaków upowszechniły się w Europie dopiero w XVIII i XIX wieku, ponieważ:

  1. Europejczycy nie byli zaznajomieni z kukurydzą - musieli nauczyć się ją poprawnie uprawiać oraz stopniowo włączyć do swoich jadłospisów
  2. mieszkańcy Europy podchodzili sceptycznie do uprawy ziemniaków, gdyż nie chcieli sadzić ich zamiast zbóż (byli przyzwyczajeni do chleba)
  3. ziemniaki przyjmowały się zwykle szybciej tam, gdzie panował głód. Niektórzy wierzyli, że ich jedzenie powoduje choroby (trąd)

Jakie przemiany w rolnictwie zapoczątkowała epoka wielkich odkryć geograficznych?

Epoka wielkich odkryć geograficznych była czasem odkrywania nowych terytoriów zamorskich przez Europejczyków.

Z odległych miejsc przywożono lokalne towary i żywność.

Początkowo, ziemniaki oraz kukurydza były roślinami egzotycznymi. Mieszkańcy Starego Kontynentu musieli dopiero się do nich przekonać i nauczyć je uprawiać, jednak proces ten nie przebiegał szybko.

#SPJ4

Znasz odpowiedź? Dodaj ją tutaj!

Can't find the answer?

Zaloguj się z Google

lub

Zapomniałeś(aś) hasła?

Nie mam jeszcze konta, ale chcę je założyć Zarejestruj się

Wybierz język i region
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years