FUNKCJE BIAŁEK:
Strukturalna – budują tkanki i narządy.
- Kolagen – tworzy włókna w skórze i włosach.
- Keratyna – buduje włosy i paznokcie.
Odpornościowa – chronią organizm przed patogenami (bakteriami, wirusami, grzybami, toksynami)
- Immunoglobuliny (przeciwciała). Np IgG (przeciwciała dojrzałe, pamięciowe)
Motoryczna – umożliwia ruch
- Aktyna i miozyna – białka kurczliwe wchodzące w skład mięśni (pozwalają na skurcz i rozkurcz mięśnia).
Regulacyjna – białka regulujące różne procesy w organizmie (hormony).
- TSH (thyroid stimulating hormon) – hormon, który zwiększa aktywność tarczycy.
Receptorowa – odbiera sygnały z zewnątrz komórki (w komórkach znajduje się dużo receptorów błonowych).
- Rodopsyna – światłoczułe białko występuję w siatkówce oka (umożliwia nam widzenie).
Transportowa – przenoszą różne substancje.
- Hemoglobina – czerwone białko w erytrocytach, które transportuje tlen.
Enzymatyczna – przyspieszają zachodzenie reakcji chemicznych.
- Maltaza – enzym trawiący maltozę, do dwóch cząsteczek glukozy.
Zapasowa – stanowią dodatkowy materiał energetyczny (głównie białka roślinne np. u grochu, fasoli).