Posługując się przykładami trzech artykułów żywnościowych napisz w jakich warunkach należy je przechowywać aby nie utraciły swoich właściwości. ​.

Odpowiedzi 1

Przykłady artykułów żywnościowych i sposób ich przechowywania

  • Mleko -należy trzymać je w lodówce. W przypadku mleka w butelkach przechowywanie w lodówce jest konieczne przed otwarciem i po otwarciu. Mleka w kartonach są utrwalone w specjalny sposób, który umożliwia ich przechowywanie w temperaturze pokojowej do czasu otwarcia. Przechowywanie mleka poza lodówką powoduje procesy psucia i wytworzenie się kwasu, który nadaje produktowi specyficzny, nieprzyjemny smak.
  • Chleb - należy przechowywać go w suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy zachować świeżość na dłużej można zamrozić pieczywo i odmrozić je bezpośrednio przed użyciem. Przechowywanie chleba w wilgotnym miejscu może przyspieszyć proces psucia, szczególnie rozwoju pleśni.
  • Owoce i warzywa - najlepiej przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu. Zbyt wysokie temperatury przyspieszają proces gnicia, który sprawia, że nie są już zdatne do spożycia.Od czego zależy sposób przechowywania?Sposób przechowywania zależy głównie od rodzaju produktu. Produkty zawierające niewielką ilość wody np. kasze, makarony mogą być przechowywane dłużej bez ryzyka zepsucia. Jednak produkty świeże, zawierające duże ilości wody np. owoce, jogurty są bardziej narażone na niekorzystne procesy zmieniające ich smak i jakość. #SPJ4

Znasz odpowiedź? Dodaj ją tutaj!

Can't find the answer?

Zaloguj się z Google

lub

Zapomniałeś(aś) hasła?

Nie mam jeszcze konta, ale chcę je założyć Zarejestruj się

Wybierz język i region
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years