1. Room-service jest to: a. zespół osób odpowiadających za naprawę usterek technicznych w pokoju hotelowym b. forma świadczenia usług gastronomicznych w pokoju hotelowym c. forma świadczenia usług żywieniowych w ramach rezerwacji pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym d. wyposażenie serwisowe pokoju hotelowego 2. Room-service nie oferuje usług typu: a. podawanie posiłków do pokoju hotelowego b. podawanie posiłków w nocy c. usługi naprawcze w pokoju hotelowym d. obsługiwanie przyjęć w apartamentach 3. Karta menu zawieszona po wypełnieniu przez gościa hotelowego na klamce pokoju hotelowego w formie wywieszki dotyczy: a. śniadań b. obiadów c. podwieczorków d. kolacji 4. Która informacja dotycząca karty śniadaniowej funkcjonującej w obsłudze room-service jest nieprawidłowa: a. karta śniadaniowa musi być podpisana przez zamawiającego b. podstawowym śniadaniem w karcie jest śniadanie kontynentalne c. po wypełnieniu kartę wywiesza się na klamce po zewnętrznej stronie drzwi d. na jeden pokój hotelowy przypada jedne karta śniadaniowa 5. Do obsługi gości w pokoju hotelowym służą: a. tace, wózki kelnerskie b. wózki kelnerskie, stoliki koktailowe c. wózki serwisowe, bemary d. lady chłodnicze, bemary 6. Gęsta zupa stew oraz zupa żółwiowa pochodzą z kuchni: a. angielskiej b. węgierskiej c. niemieckiej d. francuskiej 7. Na obiad zaserwowano czorbę, kebabczeta z sałatką szopską, jaka to kuchnia: a. francuska b. bułgarska c. węgierska d. hiszpańska 8. Takie egzotyczne potrawy jak zupa z jaskółczych gniazd czy stuletnie jaja pochodzą z kuchni: a. japońskiej b. chińskiej c. żydowskiej d. francuskiej 9. Potrawy przygotowywane z dużą ilością ziół, czosnku i oliwy z oliwek noszą nazwę po prowansalsku i pochodzą z kuchni: a. francuskiej b. włoskiej c. bułgarskiej d. węgierskiej 10. Menu typu zupa cebulowa, wołowina po burgundzku lub chteaubriand, sałatka nicejska, to menu kuchni: a. angielskiej b. włoskiej c. hiszpańskiej d. francuskiej 11. Klient zamówił na śniadanie kawę oraz smażone na oliwie placuszki z ciasta churros, można więc przypuszczać, że pochodzi on z: a. Paryża b. Mediolanu c. Madrytu d. Budapesztu 12. Chłodnik pomidorowy z czosnkiem i papryką gazpacho pochodzi z: a. Francji b. Hiszpani c. Włoch d. Bułgarii 13. Bliny ze śmietaną lub roztopionym masłem to potrawa kuchni: a. angielskiej b. rosyjskiej c. węgierskiej d. bułgarskiej 14. Porkolt, paprykarz, zupa gulaszowa, leczo to potrawy kuchni: a. bułgarskiej b. węgeirskiej c. włoskiej d. hiszpańskiej 15. Trybowanie potraw jest to: a. dzielenie mięsa b. filetowanie ryby c. oddzielanie mięsa od kości d. podpalanie potraw polewanych wysokogatunkowym alkoholem 16. Przygotowywanie potraw przy stoliku gości to tzw. serwis : a. francuski b. angielski c. rosyjski d. niemiecki proszę niech ktoś pomoże

Odpowiedzi 1

Odpowiedź:

1b

2c

3a

4d

5d

6d

7b

8b

9a

10d

11c

12b

13b

14b

15c

Wyjaśnienie:

nie wiem czy wszystko jest dobrze

w załączniku przydatny materiał :)

answer img

Znasz odpowiedź? Dodaj ją tutaj!

Can't find the answer?

Zaloguj się z Google

lub

Zapomniałeś(aś) hasła?

Nie mam jeszcze konta, ale chcę je założyć Zarejestruj się

Wybierz język i region
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years