Jak skomponować jadłospis jednodniowy? śniadanie - czekoladowa owsianka z owocami - 674kcalpłatki owsiane 90g - 341kcalmleko 150ml - 77kcalmaliny 70g - 30kcalczekolada 2 kostki - 67kcalmiód łyżeczka - 38kcalskyr waniliowy 75g - 62kcalmasło orzechowe łyżeczka - 59kcalII śniadanie - kanapki z hummusem i warzywami - 268kcalchleb pełnoziarnisty - 2 kromki 169kcalhummus 2 łyżki - 71kcalpomidor 1 szt. - 25kcalogórek 20g - 3kcalObiad - makaron z kurczakiem i szpinakiem kcal 591kcalmakaron 100g - 345kcalpierś z kurczaka - 120g 119kcalolej 1 łyżka -90kcalszpinak 50g - 10kcalśmietanka 12% 2 łyżki - 27kcalPodwieczorek - koktajl banan-truskawka na jogurcie naturalnym 468kcalbanan 1szt - 100g 97kcaltruskawki - 70g 23kcaljogurt - 100g 60kcalmiód - łyżeczka 38kcalpłatki owsiane 30g - 114kcalorzechy laskowe 20g - 136kcalKolacja - jajecznica z kanapkami 607kcaljajko - 2 szt. 168kcalmasło -2 x łyżeczka 75kcalchleb pełnoziarnisty 3 kromki 219kcalserek wiejski 150g - 122kcalCo musi zawierać dobry jadłospis?Około 12-15% naszego zapotrzebowania kalorycznego powinno pochodzić z białka, czyli produktów takich jak mięso, rośliny strączkowe, czy jajka. Tłuszcze w zdrowej diecie dostarczają około 30% energii i mają pochodzić z olei roślinnych, orzechów, nasion itp. Pozostałą część czyli około 55% stanowią węglowodany, najlepiej złożone, czyli pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony, ryż, ziemniaki. Warto zadbać również o dodatek owoców i warzyw do posiłków.
#SPJ4