Odpowiedź:
Odpowiedź:
Do rozdzielenia tej mieszaniny można zastosować metodę chromatografii bibułowej.Fazę rozdzielczą stanowi specjalna bibuła o wysokiej czystości i ściśle określonych parametrach.
Chromatografia – (gr. chromatos = barwa + grapho = pisze) to technika
analityczna lub preparatywna służąca do rozdzielania i identyfikacji związków chemicznych w mieszaninie.
Składniki rozdzielane ulegają podziałowi między dwie fazy: jedna z nich jest nieruchoma(faza stacjonarna), a druga (faza ruchoma, eluent) porusza się w określonym kierunku.
Rozdzielenie chromatograficzne polega na umieszczeniu próbki na ciekłej lub stałej fazie stacjonarnej, a następnie przepuszczeniu ciekłej lub gazowej fazy ruchomej przez nią lub nad nią, czyli elucji próbki z fazy stacjonanarnej.
Wykorzystuje się tutaj własność fizyczną czyli prędkość ruchu cząsteczek poszczególnych składników rozdzielanej mieszaniny. Prędkość ta zależy od oddziaływań między cząsteczkowych pomiędzy związkami tworzącymi tę próbkę / tutaj alkohol + farba wodna/ a fazą rozdzielczą i rozpuszczalnikiem zwanym eluentem.