Zachowania żywieniowe a sytuacja społeczno-ekonomiczna
Sytuacja społeczno-ekonomiczna ma duży wpływ na zachowania żywieniowe. Jeżeli osoby są dobrze sytuowane to mają one pieniądze aby selekcjonować żywność. Dzięki pieniądzom mogą sobie pozwolić na żywność ekologiczną oraz zróżnicowaną dietę, ale nie zawsze tak jest. Osoby majętne mogą posiadać złe nawyki np. te nabyte w dzieciństwie i kupować niezdrową żywność czyli np. wysoce przetworzoną. Mogą też wydawać swoje pieniądze na słodkie napoje, słodycze i alkohol. Ponadto osoby, które są majętne często prowadzą życie "w biegu" przez co sięgają po gotowe produkty, które często zawierają dużo konserwantów. Nieregularny tryb życia prowadzi również do nieregularnego odżywiania. Osoby takie mogą jeść zbyt mało lub zbyt dużo produktów, a ich dieta może być mało bogata w makro i mikroelementy.
Jeżeli osoby są w ciężkiej sytuacji finansowej, może to się odbić na ich odżywianiu. Osoby takie niekiedy muszą wybierać między pełnowartościowym posiłkiem, a np. czynszem. Wtedy siłą rzeczy kupują tańsze produkty, który niekiedy są mniej wartościowe albo ich dieta jest zbyt uboga - np. jest w niej mało warzyw i owoców. Ponadto osoby takie często nie jedzą 5 posiłków przez co są niedożywione.
Zachowanie żywieniowe to czynność, która ma na celu zaspokojenie potrzeb żywieniowych.
#SPJ1