Temat:
PrzedsiębiorczośćAutor:
boo-booUtworzono:
1 rok temuSkłonność do podejmowania ryzyka jest często określana jako cecha przedsiębiorców, ponieważ te osoby mają tendencję do wybierania opcji, które mogą przynieść wysokie zyski, chociaż są mało prawdopodobne.
Czym jest skłonność do ryzyka?Skłonnością do ryzyka określamy postrzeganie ryzyka jako szansę, a nie tylko jako zagrożenie. Ryzykiem natomiast nazywamy wskaźnik danego zdarzenia, które w danej sytuacji może doprowadzić do zysków lub strat. Mówiąc potocznie, jest to ocena sytuacji czy zdarzenia oraz konsekwencji podjętych decyzji. Zatem skłonność do ryzyka to podejmowanie decyzji, które mogą prowadzić do wysokich, lecz mało prawdopodobnych zysków.
Możemy wyróżnić trzy podejścia do podejmowania ryzyka:
Jako jedną z cech osób przedsiębiorczych przypisuje się właśnie większą skłonność do podejmowania ryzyka. Cecha ta jest bardzo ważna. Oznacza ona, że przedsiębiorca jest w stanie podejmować decyzje, które mogą narazić go na duże straty, ale może też przynieść mu wysokie korzyści.
Osoby, które osiągnęły sukces, chętniej podejmują ryzyko, ponieważ mają już doświadczenie - mogą spojrzeć na dane ryzyko z perspektywy podejmowanych już wcześniej decyzji. Mogą też korzystać z dokumentacji związanych z poprzednimi decyzjami, przedsięwzięciami, i na nich się wzorować. Dysponują też odpowiednimi narzędziami do badania ryzyka bądź kontaktami do ekspertów np. spoza firmy, co również pomaga w ocenie i podjęciu ryzyka.
Różne osoby mogą różnie oceniać daną sytuację. Osoby bez doświadczenia czy wcześniejszych sukcesów mogą nie zdecydować się na podjęcie dużego ryzyka. Osoby, które odniosły sukces, np. przedsiębiorcy, mogły już wcześniej być w podobnej sytuacji, gdzie podjęcie ryzykownej decyzji przyniosło im odpowiednie korzyści. Dlatego te osoby mają większą skłonność do podejmowania ryzyka.
Wśród przedsiębiorców, którzy osiągnęli sukces i są bardziej skłonni do podejmowania ryzyka, można wyróżnić:
Autor:
annj5az
Oceń odpowiedź:
6